Alternatif Giyim ve Alt Kültür


"Alternatif Giyim" tanımını anlayabilmek için öncelikle Alt Kültür kavramının ne olduğunu anlamak gerekir. Çünkü Alternatif Giyim, Alt Kültür Yaşam Tarzının göstergesi ve hatta imzasıdır.

Alt Kültür; Sosyolojik, Antropolojik ve Kültürel Anlamda, popüler yaşam tarzının ve kültürünün tamamen dışında, kendine özgü bir felsefe ve yaşam tarzına sahip, bulunğu toplumdan kendini ayrıştıran, azınlık kültürleridir. Alt Kültür Toplulukları, popüler kültür ve sistemle ilişkilerini kopararak, yabancılaşmayı, farklılaşmayı ve dışlanarak genel topluluktan ayrışmayı baştan kabul etmekte, bir anlamda da bu dışlanmışlıkla topluluk içinde tanınmayı başarmaktadır.

Alternatif Giyim Tarzı, çoğu Alt Kültürün önemli bir uzantısı, hatta görsel imzasıdır. Belirgin öğelere ve kalıplara sahip olan alternatif giyim tarzları, kesimlerinden renklerine, aksesuarlarından dikişlerine kadar göstergesi oldukları alt kültürün yaşam tarzını yansıtmaktadır. Bana göre, alternatif giyim tarzını benimseyenler, çoğu zaman toplum dışı olarak nitelendirilse de, kendine özgü farklı tarzların büyüsünü ve güzelliğini gören gözler için, cesur, özgür ve eşsizdirler.



5 Temmuz 2010 Pazartesi

Bösözoku

Bösözoku "Violent Running Tribe" bir Japon Altkültürü olup, motosiklet klüpleri ve çeteleri ile ilişkilidir. İlk olarak 1950'lerde Japon Otomotiv endüstrisi yükselişe geçerken ortaya çıkmıştır. Bilinen ilk Bösözoku Kaminari-Zoku "Lightning Tribe" olarak bilinmektedir. 

Bösözoku terimi aynı zamanda modifiye ile ilgilenen Motosiklet çeteleri için de kullanılır. Bu motosiklet grupları illegal modifiye, cadde yarışları, kasksız yarış ve kırmızı ışık yarışları gibi tehlikeli aktivitelerde de bulunmaktadır

Karakteristik  Bösözokular genel olarak vasıfsız işçilerin giydiği veya Tokkö-Fuku adı verilen benzeri tulumlar giyer. Üzerlerine giydikleri üstlük uzun, askeri biçimde ve Kanji yazıları ile süslüdür. Çeketi genellikle önü açık giyerler, bu şekilde çıplak gövdelerine  sardıkları bandajlar kolayca görülebilmektedir. Altlarına cekete uygun bol pantolonlar giyerek , paçalarını uzun çizmelerinin içine sokarlar.

Giydikleri Tokkö-fuku, özel saldırı üniforması anlamına gelip, genellikle vatansever güneş işlemesi ve kadim japon karakterleri ve hatta manji ile süslenmiştir. Zaman zaman bedenlerine 2. dünya savaşında Japon pilortlarının kullandığı, Tasuki adı verilen X şeklindeki kuşağı da sararlar.

Çete logoları işlenmiş deri ceketler ile birlikte, tamamen deri giyinmek de Bösözoku görünümünün bir parçası sayılmaktadır.

Kıyafetlerine ek aksesuar olarak  yuvarlak veya başa geçirilen tarzda gözlükler takarlar. Ameliyat maskesi de bilinen aksesuarlarından biridir. Ayrıca Hachimaki adı verilen üzerinde vatansever sloganlar veya simgeler bulunan bandana takarlar. Saç stilleri Pompador (Saçın uzun ön tarafı bombeli ve kabarık bir şekilde arkaya doğru taranır) Punch Perm (sık perma)'dır.

Kadın Bösözokuların kıyafetleri erkeklerinkinden farklı olarak, kıyafet kesimleri daha feminendir. Ayrıca uzun topuklu botlar giyip, ağır makyaj yaparlar.

Alt Kültürleri tanıtmaya neden Bösözoku ile başladığıma gelince, özellikle üstlükler ve aksesuarlara hayran kaldım. Ayrıca Japon karakterlerinin de çok sanatsal ve hayranlık uyandırıcı olduğunu düşünüyorum. Eh bir de Japon yılı olmasının da katkısı var tabi ki. Önümüzdeki günlerde bir Tokkö-Fuku dizayn etmenin keyfine varmayı planlıyorum. Ortaya çıktığında dizaynı buraya ekleyeceğim.

Kanatlarınızda rüzgar neşe dolu ve özgür olsun.

Ravenfly...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder