Alternatif Giyim ve Alt Kültür


"Alternatif Giyim" tanımını anlayabilmek için öncelikle Alt Kültür kavramının ne olduğunu anlamak gerekir. Çünkü Alternatif Giyim, Alt Kültür Yaşam Tarzının göstergesi ve hatta imzasıdır.

Alt Kültür; Sosyolojik, Antropolojik ve Kültürel Anlamda, popüler yaşam tarzının ve kültürünün tamamen dışında, kendine özgü bir felsefe ve yaşam tarzına sahip, bulunğu toplumdan kendini ayrıştıran, azınlık kültürleridir. Alt Kültür Toplulukları, popüler kültür ve sistemle ilişkilerini kopararak, yabancılaşmayı, farklılaşmayı ve dışlanarak genel topluluktan ayrışmayı baştan kabul etmekte, bir anlamda da bu dışlanmışlıkla topluluk içinde tanınmayı başarmaktadır.

Alternatif Giyim Tarzı, çoğu Alt Kültürün önemli bir uzantısı, hatta görsel imzasıdır. Belirgin öğelere ve kalıplara sahip olan alternatif giyim tarzları, kesimlerinden renklerine, aksesuarlarından dikişlerine kadar göstergesi oldukları alt kültürün yaşam tarzını yansıtmaktadır. Bana göre, alternatif giyim tarzını benimseyenler, çoğu zaman toplum dışı olarak nitelendirilse de, kendine özgü farklı tarzların büyüsünü ve güzelliğini gören gözler için, cesur, özgür ve eşsizdirler.



28 Temmuz 2010 Çarşamba

Rockabilly

Rockabilly Altkültürü, 1950'lerin başlarında Rock & Roll ve o tarihlerde "Hilbilly" olarak bilinen Country müziğin birleşiminden ortaya çıkan müzik türünün hızla yayılarak o günün modasını ve yaşam tarzını büyük ölçüde etkelemesiyle ortaya çıkmıştır.

Kısa süre içinde Rockabilly, sevilen bir müzik türü ve müzikle bağlantılı bir moda akımı olmaktan çıkıp içerdiği asilik, özgür seks ve otoriteye baş kaldırış mesajlarıyla,  o günün gençleri arasında hızla bir yaşam tarzı, bir altkültür haline gelmiştir.

1960'ların başında Müzik ve moda akımı soluklaşıp kaybolmaya yüz tutarken, altkültür de bir süreliğine kendi kabuğuna çekilmiştir.

1970'lerin sonunda zamanın popüler müzik akımlarından haz almayan ve ilham için 1950'lerin özgün rock müzik tınılarına geri dönen bazı müzisyenler sayesinde altkültür de çekildiği kabuktan başını göstermeye başlamıştır. 1980'lerin başlarında Stray Cats gibi müzik türünü canlandırmaya çalışan bazı grupların müzik listelerinde yakaladığı başarılarla bu uyanış iyice hızını almış, sadece müzik türü değil, giyim tarzı ve yaşam şekliyle de yeniden kendini göstermeye başlamıştır.

1980 ve 90'larda yavaş fakat emin adımlarla yerini sağlamlaştıran müzik akımı ve altkültür, bu periodda 1950 lerin bazı ünlü solistlerinin doldurduğu single larla ve türü yaşatmaya çalışan yeni jenerasyonla varlığını sürdürmüştür. Bununla beraber özellikle bu tür üzerinde çalışan DJ ler de ortaya çıkmaya başlamıştır.

2000'lerde, özellikle Avrupa'da aktif olarak hayata dönen müzik türü ile beraber Altkülür de belirgin bir şekilde kendini göstermeye başlar.  Mobilyadan giyime, saç sitilinden içtikleri sigaraya kadar altkültürün göstergesi olan her öğe artık daha sık görülmektedir. Genç kesimin ilgisiyle günün modasına da dokunmaya başlayan Altkültür ve müzik türü, 2009'da Baseballs adlı grubun Rihanna'nın Umbrella adlı şarkısını Rockabilly türünde cover yaparak listelere girmesiyle beraber artık kesin olarak hayata dönmüştür.

Bu günlerde Altkültür ve Müzik türünün modaya da stil olarak ağırlığını iyice koyduğu rahatça görülebilir. Sadece bu stilde ürün çıkaran markalar haricinde, pek çok stili barındıran geniş spektrumlu markalar da Rockabilly stilinde ürünler hazırlamaktadırlar.


1950'lerin kalıplarını, desenlerini ve aksesuarlarını modernize ederek günümüze uyarlayan bu stilin, zamanın tüm renkliliğini ve coşkusunu günümüze yansıttığı aşikardır.

Bu stili izleyen markalardan bir iki tanesi özellikle ilgimi çekiyor. İşte bunlardan biri.

                                                                         Bettie Page

Gerek müzik türü gerekse giyim tarzı kesinlikle favorilerimden biri. Umarım siz de merakınıza yenilip bu altkültüre ve giyim tarzına şöyle bir göz atarsınız.

Görüşmek Üzere :)
"Ravenfly"





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder